Samarbejdet mellem biologiske forældre og plejeforældre kan nemt blive udfordret. Der er mange følelser i spil, hvilket kan føre til misforståelser og konflikter, og disse udfordringer i samarbejdet mellem de voksne kan have betydelige konsekvenser for barnet og i yderste konsekvens betyde brud i anbringelsen.
Samarbejdssamtaler er en forskningsbaseret, konfliktløsende metode, som med barnet i centrum er med til at skabe øget forståelse mellem forældre og plejeforældre.
Fabu har siden 2007 undervist danske sagsbehandlere og familieplejekonsulenter i metoden, men gennem de seneste år har norske kommuner vist interesse for samarbejdssamtalerne. Fabu har således netop afsluttet sit andet undervisningsforløb i broderlandet. Derudover har norske fagfolk været i Danmark og modtage undervisning.
– I Stavanger og de omkringliggende kommuner vil de gerne bruge samarbejdssamtalerne i anbringelsessager. Der opstår ofte misforståelser i kommunikationen, fordi der er mange følelser på spil, da samtaler ofte foregår via sms’er eller over telefonen og ikke via direkte kontakt, siger Malene Abel Brask, der er direktør i Fabu.
– Samarbejdssamtalerne skaber et rum til plejeforældre og forældre. Et rum, hvor der er plads til følelser og holdninger – hvor man kan blive set og hørt – og hvor der ikke er fokus på myndighedens arbejde i forbindelse med en anbringelsessag men mere på forventninger, ønsker og dagligdagsting. Der etableres et fælles sprog støttet af en neutral facilitator, så plejeforældre og forældre kan tale sammen og få skabt et samarbejde, som er til gavn for barnet.
Gør en forskel
Ifølge Malene Abel Brask er samarbejdssamtalerne en lavpraktisk metode, der er nem at omsætte og implementere i hverdagen. Sagsbehandlere og familieplejekonsulenter er vant til at tale med mennesker – også når det bliver svært – og samarbejdssamtalerne skal egentlig bare optimere den kommunikation således, at man forbygger eller løser eventuelle konflikter imellem parterne.
De trænes professionelt til at blive neutrale facilitatorer, som undersøger og understøtter en sådan proces således, at forældre og plejeforældre kan skabe et fundament til samarbejde.
Meldingerne fra Norge er da også, at metoden gør en forskel:
– Dér, hvor de bruger det, kan de se, at det gør en forskel. De kan se, at samtalerne har en forebyggende effekt, og at de skaber ro for barnet. Barnet kommer ikke i en loyalitetskonflikt, da alle parter får en mulighed for skabe et rum for samarbejde. Det er selvfølgelig ikke en mirakelkur, men barnet oplever, at forældre og plejeforældre taler sammen, og så er det jo mere legalt både at have en relation ind i plejefamilien og til sine biologiske forældre, forklarer Malene Abel Brask.
Læs mere om Fabus tilgang til samarbejdssamtaler her